2014. június 22.

Amiről senki nem beszél a világbajnokság kapcsán...

... az az, hogy melyik csapatnak van a legjobb meze. Bizonyára szakmai ártalom, de meccsnézés közben valahogy azt is észre veszem, hogy az adott válogatottnak mennyire ízléses vagy éppen ocsmány a felszerelése. És ezzel kapcsolatban én most jól ki is fejtem a véleményemet.

Két dolgot viszont már rögtön az elején leszögeznék:
1. A következőkben a szubjektív véleményemet olvashatjátok. Ha valaki úgy gondolja, hogy az amerikai válogatott 1994-es farmerkék, fehér csillagokkal terhelt meze a sportruházat csimborasszója, az akár tovább se olvassa ezt a posztot. Direkt nincs kép, esztétikai megfontolásból; a bátrak keressenek .
2. Most csak a mezekről van szó, a csapat-szimpátiának ehhez semmi köze. Sőt, a kedvenc válogatottaim elég ergya mezeket hordanak sajnos.

Idén három nagy (Adidas, Nike, Puma) gyártó szolgáltatta a mezeket, valamint néhány kicsi (Belgium - Burrda, Costa Rica - Lotto, Ecuador - Marathon, Honduras - Joma, Iran - Uhlsport), de ők nem alkottak maradandót, a mezeik inkább csúnyácskák.

Na de lássuk a nagyokat...

Az Adidas mezek vagy unalmasak vagy érezni rajtuk a minden kreativitást nélkülöző izzadságszagú próbálkozást, hogy valami újat hozzanak létre, ami inkább csak rontott a helyzeten. A kevesebb néha több. Kicsit olyan, mintha megragadtak volna tíz évvel ezelőtt, idén mindenhol a színáttűnéseket és az indokolatlan csíkozást nyomatták.

Minden szentnek maga felé hajlik a keze: a német hazai mezt idén is eltalálták viszonylag. Igaz, a Nike két-három éve már lefuttatott egy nagyon hasonló dizájnú szériát, de messziről nézve, kis jóindulattal a germánok igenis jól néznek ki. Az argentin hazai mez unalmas, de legalább szódával elmegy, nem csicsázták agyon, ami az idegenbeli változatról sajnos már nem mondható el.

Ami összejött: Németország, Argentína és Oroszország hazai meze...
A kolumbiai mez snassz, a nigériai meg egész egyszerűen csúnya. Külön említést érdemel viszont Oroszország: a hazai mezük vegyes érzelmeket kelt bennem, nem kifejezetten szép de a bordó-arany színpár valahogy visszaadja a hatalmas ország hangulatát (az idegenbeli mondjuk a legrondább az összes közül). Az asimovi Galaktikus Birodalomnak tudnék hasonló felsőt elképzelni... nem tudom máshogy megfogalmazni, Russia can pull it off.

Külön negatívum, hogy sok esetben a sportszárakat is feleslegesen túlcsicsázták.

... és ami nem: Kolumbia snassz, Nigéria csúnya, az idegenbeli orosz mez pedig talán a torna legrondábbja.
A Puma mezekben van fantázia! Viszont iszonyatosan rossz a szabásuk: olyan szűkek és testhezállóak, hogy akár tornadresszek is lehetnének. Félreértés ne essék, a kilencvenes évek első felére jellemző buggyos, betűrt, gyakran hosszú ujjú mezeknél nincs csúnyább, de ez már a ló másik oldala. Főleg, hogy felsőkkel szemben az alsók az átlagnál hosszabbak és lengébbek, így a kombó nagyon komikus látványt nyújt.

Lazán kapcsolódik, de adjunk hálát az égnek, hogy manapság már nem igazán gyártanak hosszú ujjú mezeket, hanem inkább színazonos aláöltözővel látják el a csapatokat. Kivéve természetesen az Adidast...

De térjünk vissza a lényeghez: szabásuk miatt masszív hátrányból indulnak a Puma cuccok, de mit tudnak dizájnilag? A nagyobb csapatoknál sajnos nem sokat. Az olaszok meze teljesen ötlettelen, ráadásul ez a galléros megoldás is elég furcsa - alapból sem nagyon szeretem a galléros mezeket, de azért meg lehet csinálni őket szépen... ez itt most nem sikerült. Az uruguayi hazai mez szép lehetne a maga egyszerűségében, de ez a nyak-megoldás egészen egyszerűen fertelmes. A tervezők nem nagyon voltak kibékülve a nyak szabásokkal, mert sikerült Chile idegenbelijéét is elrontaniuk.

Rosszul szabott nyakak parádéja: Olaszország, Uruguay, Chile.
Az afrikai csapatok mezeit viszont nagyon eltalálták! A szép, szolid mezekbe nemzeti szimbólumokat csempésztek. Kamerun esetében messze túl sokat (ez a nyolcvanas évek végére hajaz), Ghana mezén kicsit bátran, de nagyon találóan, Elefántcsontpart esetében pedig visszafogottan, de jó arányban.

A szabás mellett további rossz pont - de ez már tényleg csak szőrszálhasogatás - hogy a legtöbb Puma mezen a csapat logója plasztik emblémaként van felragasztva. Néhol kifejezetten jól néz ki, de - nevezzetek régimódinak - nekem a hímzés jön be jobban.
Kamerun túl sok, Ghana bátor, Elefántcsontpart arányos.
A fentiek alapján valószínűleg már sejtitek, hogy a szívemhez a Nike mezek állnak a legközelebb. De miért is ne? Nagyon jó a szabásuk, és még a legkevésbé eltalált mezeik sem csúnyák, mindegyik teljességgel vállalható. Szívesen megnézném, hogy milyet terveznének az olaszoknak, biztos csodát tudnának művelni az azúrkékkel.
Ha nagyon akarnék, persze itt is találhatnék hibát: minden mezükön más betűtípussal írják a számokat, ami elméletben egy ragyogó ötlet, hiszen tovább lehet finomítani a cuccok stílusát, hogy minél jobban passzoljon az adott országhoz, gyakorlatban viszont nem jött be maradéktalanul. Láttam elég rosszul megválasztott fontokat is.

A koreai és a francia mezről nem is teszek ki képet: mindkettő teljesen egyszerű, a koreai nyaka nem hagyományos, de az ázsiai kultúrát egy az egyben visszaadja, a franciáknak meg olyan szép volt a 2012-es EB szerelésük, hogy a mostani - bár hasonló - labdába sem rúg. Hehe, focis metafora.

A horvát mezek már jellegzetesebbek: igaz, nagyjából húsz éve ezzel a dizájnnal nyomulnak, de mindezt egyre ízlésesebben teszik. Szép a hazai is (csak ne erőltetnének rájuk kék fuszeklit hozzá!), de még szebb az idegenbeli. Mondjuk lehet, hogy elfogult vagyok, mert az első mezem, egy '98-as Davor Šuker mez volt. Elfogultság ide vagy oda, nagyon tetszett, hogy a horvát szakmai stáb fekete-grafitszürke kockás galléros pólót kapott.

Az idegenbeli amerikai felső már fogósabb kérdés: első pillantásra nagyon nem tetszett, de minél tovább nézem, annál jobban bejön. Az viszont tagadhatatlan, hogy piros nadrággal és sportszárral úgy néznek ki a pályán, mint a gigantikus karácsonyfadíszek, és az is, hogy az elmúlt években sokkal ízlésesebb cuccaik voltak, amikor élénk színek helyett inkább tengerészkékből és bordóból építkeztek a fehér mellett.
Horvátország hazai, Horvátország idegenbeli, USA idegenbeli.
Az ausztrálok meze kiváló példa arra, hogy szépen is meg lehet csinálni egy galléros felsőt. A V alakú betét elsőre kicsit furcsa, de amúgy nagyon rendben van. A brazilok második számú meze is kis tüchtig: semmi sallang, csak egy kis csíkos színátmenet a móka kedvéért. A portugálok mezét is említhetném, mert az ugyanez a kategória, de braziloké egy árnyalattal mégis csak pofásabb.

Az angolok meze pedig egészen egyszerűen gyönyörű. Sima fehér, nincs benne semmi extra, mégis megfogja benne valami az embert. A VB legszebb meze is lehetne akár...

Ausztrália, Brazília, Anglia.
... de nem az, mert az idei világbajnokság legszebb meze szerintem a hollandok idegenbeli szerelése.
Egyszerű tengerészkék felső enyhe V alakú színátmenettel, klasszikus V-nyakkal és hímzett logóval. További pluszpont, hogy lecserélték végre a fájdalmasan ezredfordulós oroszlánfejet és visszatértek a régi, egész alakos oroszlánhoz.
Szép a mezük, de remélem, hamar kiesnek.
Na mit szóltok? Kommentben lehet oltogatni :D

6 megjegyzés:

Kornél írta...

Először, jó a dizájn. :D

Amúgy, nekem az Angol a legszebb, a Holland, amit te favorizálsz az nekem túl kék. (Amúgy az Angoloknak szurkolok, lehet ezért van így.)

Az Oroszoké tetszik még, nem tudom miért, a színek, úgy egyben.

Ahogy olvastam, nekem is ezek jutottak eszembe, ja a kamerunitól hányingert kaptam, igaz nekik volt csúnyább mezük is már.

audrey írta...

nem szoktam érdeklődést mutatni a focis posztok iránt, de ez kifejezetten tetszett :D az utolsó mez néz ki a legjobban szerintem, és a béna gallért leszámítva az olaszoké sem annyira rossz :D

clark.kent írta...

@karak.: köszönöm szépen! Egy kicsit lehet, hogy túl sok a blog minimál stílusához, még meglátom, hogy finomítok-e rajta, de az irányvonal ez marad. Örülök, ha tetszik ;)

Az angolok meze nekem is nagyon bejön. Próbáltam viszonylag elfogulatlanul nyilatkozni a csapatokról, a kék színt viszont szeretem, így lehet, hogy ezen a téren nem sikerült pártatlannak maradnom :D

@audrey: nem biztos, hogy van attól nagyobb elismerés egy mezei blogger számára, ha egy lány megdicséri a focis posztját, úgyhogy köszönöm :D

Tényleg nem bűnrossz az olasz mez, csak mindig elgondolkodom rajta, hogy vajon a Nike tervezői mit hoztak volna ki belőle.

miccentyu írta...

Nem követem a VB-t, de ez a poszt nagyon tetszett :) Nem gondoltam volna, hogy ilyesmire is figyel(het)nek a férfiak :)

ani írta...

gyönyörű poszt, sok írás, szép képek, naccerű :D
igazán egyik mez sem tetszik kiugróan, a pályán meg biztos másképpen is néz ki, mint itt.
a foci mint olyan sajna nem érdekel, a napokban mégis sikerült beleszaladnom a Nigéria - mittudoménki meccsbe, és nem értem kinek juthatott eszébe fűzöld mezbe bújtatni ott bárkit is. egyáltalán nem látszott, hogy hol végződik a játékos, és hol kezdődik a gyep..

clark.kent írta...

@miccentyu: Köszönöööm :D Szerintem a férfitársaim is észreveszik, hogy ha tetszik nekik valamelyik mez, csak nem tudatosul bennük, hogy miért. És éppen ezért nem is hasonlítgatják őket össze később.

De ez nálam is szakmai ártalom: mielőtt elkezdtem ilyesmivel foglalkozni, vakon elmentem az óriásplakátok mellett, most meg észreveszem a hibáikat és olyasmik jutnak eszembe, hogy "hogy lehet ilyen betűtípust használni?" és hogy "valaki ezért tényleg fizetett?"

@ani: Köszi :D A nigériaiak meze tényleg rettenetesen csúnya... ebből a szempontból még szerencse is, hogy beleolvadnak a környezetükbe.

Ha nem szereted a focit, nem is Nigéria meccseken fogod megszeretni: nagyon csúnyán, erőszakosan és alattomosan játszanak, és még csak nem is ügyesek, úgyhogy próbálj meg jobb csapatok meccseibe belefutni véletlenül :D Alapvetően én sem nézek sok focit, de a vb-knek olyan jó a hangulata :D